synagoga (Podivín) →
21325 kaple sv. Rodiny (dříve sv. Anny)

ve vsi, zastavěná do domu č.p. 1

Fasáda je zničená. Místo původních dveří zakončených polokruhově má nižší dveře zakončené pravoúhle; zbývající prostor nad novými dveřmi je zazděn. Zařízená. - Kaple se nachází uvnitř domu č.p. 1 v přistavěné části při silnici a je přístupná jak z domu, tak druhým vchodem z návsi. Je zasvěcena sv. Rodině, dříve její patronkou byla sv. Anna. (Annenská pouť v Podhůří se koná nejbližší následující neděli po svátku této světice.) – Byla založena nejspíše roku 1764 majitelem Podhůří Janem Rudolfem, svobodným pánem von Gäusau. - Vybavení kaple, sošky Panny Marie a sv. Josefa, pochází nejspíše z 1. poloviny 18. století. Dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého je potom přesně datována do roku 1806. – V kapli se dokonce sloužila mše i o svátku patrona statku sv. Josefa, křtilo a konaly se zde svatby. Během své existence ale pomalu začala pustnout, a také byla použita jako vězení a místo trestu, kde vládl dráb se svojí lískovkou. Časem se zničil oltářík i obraz nad ním, ubrusy a mešní roucha byly ukradeny a oltářní kámen rozlámán. Nakonec zbyl jen stříbrný kalich a mešní kniha. – V roce 1867 nechal majitel statku Josef Smrčka kapli znovu obnovit, jeho synovec Bedřich Berndorf vyrobil v Praze nový oltářík v gotickém slohu a jeho sestra Karolina pak oltářní antipendium a ubrusy. Nový obraz představující sv. Rodinu byl objednán z Prahy a oltářní kámen byl přivezen z Hutic. Povolení ke sloužení svatých mší bylo kapli uděleno dne 18.2.1867. Znovuobnovená kaple byla slavnostně vysvěcena roku 1867 na sv. Annu farářem Antonínem Laadem. Při této příležitosti byla sloužena první mše. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Stanislav Janoš z Prahy a Hana Racková z Prahy).