← kaple Navštívení Panny Marie (Lipětín) kaple Navštívení Panny Marie (Lipina) →
21328 kaplička Panny Marie Lourdské

SSV od vsi

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Proti fotu z oku 1943 jí chybí horní část předního štítu. - V 1. polovině 19. století zde stál pravděpodobně kříž. Současná podoba kapličky se nejspíše datuje k roku 1867. - Kaplička se může pochlubit zajímavou pověstí, která vypovídá o jejím vzniku. Často se tu sedlákům zjevovala postava Panny Marie klečící nad pramenem vody. Studánku byste dnes hledali marně, ale po Panně Marii zde zůstal v kameni otisk jejího kolena. Zjevování Panny Marie mělo za následek pověst o tom, že voda ve studánce je léčivá a proto zde jako poutní místo vznikla kaplička. Od postavení kapličky se Panna Marie neukázala, byla prý vyhnána sedláky. Zanedlouho se ukázala na Svaté Hoře. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Iva Kamlachová z Lipí).