kaple (Hradec) →
21346 větší kaple Panny Marie Pomocné

blízko Písecké brány

s věží

Původní hradčanská kaple Panny Marie Pomocné stávala na Pohořelci a na místo u Písecké brány byla přenesena na rozkaz hraběte Ogilviho. Nejdříve to byla dřevěná kaple, která byla roku 1735 nahrazena zděnou. V roce 1756 koupila zdejší pozemky Svatovítská kapitula a v letech 1757 - 1761 nechala nedaleko tehdejší kaple postavit novou větší kapli pod plánů Ignáce Palliardiho. Po posvěcení nové kaple byla starší kaple odsvěcena a nějakou dobu využívána jako skladiště a později přestavěna na obytný dům (dnes č.p. 202). Novější velká kaple byla zrušena a odsvěcena v roce 1789 v rámci josefinských reforem a v roce 1792 byla zbořena. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 650) patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, další dva (pozemkové parcely č. 778/3 a 652/1) patří městu Praha.