← kaple (Šumvald) kaplička (Šumvald) →
21348 kaple Panny Marie Lourdské

J od vsi, v údolí Zmola

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Ve Zmole, v tzv. „Údolí lásky“, byla u studánky se zdravou vodou v roce 1888 postavena dřevěná kaple Panny Marie Lourdské. Ve svatodušní pondělí dne 21.5.1888 byla v kostele posvěcena socha Panny Marie Lourdské a slavnostně přenesena do nově postavené kaple. U studánky za kaplí byla původně zídka s výklenkem, v němž byl obrázek anděla strážného. Tato zídka byla v roce 1932 zbourána a dle plánu akademického malíře Petra Pištělky byla na jejím místě vystavěna kaplička s hanáckým ornamentem. Petr Pištělka do ní namaloval na plechu anděla strážce se dvěma dětmi. Kaplička byla posvěcena dne 29.5.1932. V roce 1934 byla dřevěná kaple na podnět Petra Pištělky opravena a dne 8.7.1934 znovu slavnostně posvěcena. Poslední velké opravy kaple byly provedeny v letech 1981 - 1982. - V sobotu dne 4.8.2001 kolem 18,00 hodiny se přehnala přes Švábenice silná větrná smršť s deštěm. Vichřice, přicházející směrem od Brna a směřující na Kroměříž, vyvracela vzrostlé stromy. Zatímco ve vsi byly škody minimální, kolem rybníka a údolí Zmola byly největší. Na dřevěnou kapli spadly dvě vzrostlé lípy a prakticky ji zničily. - V průběhu roku 2002 byla kaple místními občany znovu postavena a následně v sobotu dne 9.10.2004 byla nová kaple slavnostně posvěcena. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: svabenice.cz