← zvonice (Červená) kaplička (Červená Řečice) →
21387 kaple Nanebevzetí Panny Marie

poutní kaple
S od města, na kopci Brechtín

Na vrchu „Brichcín“ (Brechtín), vpravo od silnice na Křelovice, poblíž továrny na papír, stávala kaple Nanebevzetí Panny Marie, zmiňovaná již roku 1689 za papírenského mistra Michala Friera. Jeho nástupce František Dormüller roku 1712 ustanovil fundaci, aby za něho byla každoročně sloužena jedna mše svatá. Majitelé papírny udržovali kapli v dobrém stavu. Vždy na svátek Nanebevzetí Panny Marie sem vedl kněz z Červené Řečice procesí a konaly se tu i poutní bohoslužby. Okolo roku 1712 byla nedaleko kaple nalezena v dutém dubu monstrance z roku 1524, ukrytá sem patrně v době třicetileté války. - V roce 1787 byla kaple v rámci josefinských reforem zavřena a později (asi roku 1812) zbořena. Fundace byla přenesena ke kostelu sv. Máří Magdaleny v Červené Řečici. Monstrance podlehla rekvizici drahých kovů v roce 1811. - Dnes nejsou po kapli žádné stopy. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Červená Řečice.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze