kaple Nejsvětějšího jména Ježíšova (Hořín) →
21504 křížová cesta

Opravené (známka 100) ostatní

křížová cesta
J od městyse, okolo někdejšího kostela

14 kamenných kapliček

Kamenné kapličky jsou opravené, mají nové obrazy. - Křížová cesta se čtrnácti žulovými kapličkami byla zřízena v letech 1851 - 1852 kolem vrcholu kopce Randlesberg, na němž stál už od let 1780 - 1782 kostel Panny Marie Bolestné. Poslední zastavení představuje kaple Božího hrobu, k jejíž stavbě byla využita přirozená skalní jeskyňka. Křížová cesta byla spolu s kostelem hojně navštěvována poutníky až do vyhnání původních německy hovořících obyvatel z okolních vsí po skončení 2. světové války. Po roce 1948 všechny stavby postupně chátraly. Kostel byl odstřelen v dubnu 1966, zchátralá kaple Božího hrobu byla bez údržby ponechána svému osudu a žulová zastavení křížové cesty byla povalena a rozlámána. - Po obnově pašijových her v nedalekém amfiteátru zorganizoval v 90. letech 20. století první představitel Ježíše Krista Josef Šuga částečnou obnovu křížové cesty; společně s kamarády hledali trosky jednotlivých zastavení a dávali je dohromady. Našli skoro všechny podstavce, na kterých stojí sloup a pak kaplička. Co našli, to postavili. Buď na podstavci stála jenom kaplička, nebo třeba jenom sloup. Jedno zastavení nenašli, to se podařilo vykopat ze země až v roce 2023. - Pozemek se zastaveními křížové cesty patří městysu Hořice na Šumavě; městys zorganizoval v roce 2023 kompletní opravu křížové cesty s využitím dotace od Jihočeského kraje. Obnovená křížová cesta byla znovu slavnostně posvěcena dne 10.6.2023.