kaple (Waldbauer) →
21544 křížová cesta

Poškozené (známka 400) ostatní

kaplička křížové cesty
V od vsi, v lese

Křížová cesta tvořená 12 kamennými kapličkami a 2 zděnými kaplemi (13. a 14. zastavení) vede ze vsi k poutnímu kostelu Panny Marie Pomocné. Část zastavení stojí, část je poražena, z některých jsou zachována jen torza. Původní křížovou cestu nechal postavit v 18. století holandský voják, který se vracel z Chorvatska, kde se účastnil války o španělské dědictví a který si postavil samotu na kopci u Michnice. Křížová cesta tedy existuje zhruba stejně dlouho jako poutní kostel. Stávajících 12 zastavení křížové cesty vytesaných z kamene nechal v roce 1848 postavit majitel svobodného dvora v Michnici Johann Dopil. - Křížová cesta byla opravena v roce 1876 a dne 1.10.1876 znovu posvěcena. - Pozemek s křížovou cestou patří obci Rožmitál na Šumavě.