← kaple (Horní Hraničná) kaple zvaná Binhackova (Horní Huť) →
21557 kaple zvaná Stratbaunkapelle

SZ od vsi, v lese

Lesní kaple byla postavena někdy mezi lety 1826 a 1870. - Byla nazývána také Stratbaunkapelle podle nedalekého statku č.p. 15 zvaného Stratbaunhof. - K demolici všech domů v Horní Hraničné včetně sakrálních památek došlo v létě 1956 v rámci akce, jejímž cílem bylo odstranění všech staveb v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranic s Bavorskem a Rakouskem. Na lesní kapli Stratbaunkapelle se při demolicích zjevně zapomnělo, protože vedoucí odboru pro vnitřní věci Okresního národního výboru v Kaplici Bohumil Blažek informoval svým dopisem ze dne 11.5.1959 Ministerstvo vnitra ČSR, že v zakázaném pásmu zbývají k demolici mj. 1 kaplička a dům č.p. 25 v obci Markschlag. Oba objekty byly proto v květnu 1959 připojeny k seznamu vybraných objektů určených k demolici, které stály většinou v tzv. hraničním pásmu (navazovalo na zakázané pásmo směrem do vnitrozemí) nebo rekreační oblasti kolem dokončované vodní nádrže Lipno. V těchto oblastech již nešlo o plošné demolice všech staveb jako v zakázaném pásmu, ale o demolici vybraných objektů, jejichž soupisy v každém příhraničním okrese sestavovaly pracovní komise složené ze zástupců různých odborů Okresních národních výborů. Vlastní demolice objektů prováděly jednotky Ministerstva vnitra ČSR. Pro účely demolice byla kaple Stratbaunkapelle označena jako objekt určený k demolici číslo 2/140, objem jejího zdiva byl spočítán na 32 krychlových metrů. Demoliční akce v hraničním pásmu okresu Kaplice začala pod vedením mjr. Antonína Janovce dne 17.5.1959, její první etapa, jež zahrnovala i demolici kaple Stratbaunkapelle v Horní Hraničné, byla ukončena dne 31.7.1959; někdy v tomto časovém rozmezí byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.