← kostel sv. Markéty (Šonov) márnice (Šonov) →

Zaniklé (známka 600) zděné zvoničky

zvonička
v J části návsi

Zvonička ve vsi byla pravděpodobně postavena kolem roku 1731. V roce 1943 se tehdejší představitelé obce rozhodli zbourat za pomoci mládeže snad narušenou, větrem částečně poničenou, ale jinak udržovanou zvoničku, kterou paní Marie Mikulášková z č.p. 14 pravidelně bílila. Zvon ze zbořené zvoničky byl poté umístěn do nové zvoničky postavené pro tento účel na střeše blízké hasičské zbrojnice. V roce 1963 byla zbořena i hasičská zbrojnice a zvon, který vždy doprovázel život ve vsi, už nedostal nové místo. Byl značně poškozen (vylomení horní části zvonku se závěsem srdce). Jen díky obyvatelům z č.p. 45 se dochoval do dnešní doby. Zvon má průměr 230 a výšku 175 mm s letopočtem 1731 na žebru (pravděpodobně pocházel z původní sloupské kaple, předchůdkyně dnešního poutního kostela). Nad letopočtem je reliéf sv. Ondřeje s křížem, na protilehlé straně je reliéf sv. Jana Nepomuckého. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Šošůvka.