← kostel sv. Mikuláše (Dešenice) kaple sv. Floriána (Dešná) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

Z od náměstí, č.p. 125

novobarokní budova přestavěná na obytný dům

Židovské osídlení v Dešenicích je doloženo až v první polovině 18. století. Roku 1724 jsou zde uváděny 4 židovské rodiny, na konci 18. století 8 rodin a v roce 1835 už 17 rodin obývající malé ghetto na návsi. Na konci 19. století zde žilo 81 Židů, nicméně v roce 1930 už jen 25. Zdejší náboženská obec byla už v roce 1928 připojena k větší obci v Klatovech. Během 2. světové války pak byla židovská populace zcela zdecimována. - První synagoga byla v Dešenicích uváděna v roce 1724. Druhá modlitebna bývala v domě č.p. 49 a měla být přestavěna na obytný dům, je ovšem možné že původní budova byla nahrazena novostavbou. Škola židovské obce v barokním slohu byla zbořena pravděpodobně až po roce 1945 (zachovala se její fotografie). Nová budova synagogy (podle pramenů třetí) a židovské školy (dnes č.p. 125) byly postaveny v letech 1865 - 1866 v novobarokním slohu. Synagoga sloužila k bohoslužebným účelům do 30. let 20. století, po 2. světové válce byla přestavěna na rodinný dům. Ztratila tak architektonické detaily a došlo ke změně vnitřní dispozice, zachoval se ovšem obloukově zaklenutý vchod s původním žulovým ostěním. - Pozemek s bývalou synagogou patří městysu Dešenice.

Zdroj: výstava a internet