← kaple (Krnov) kostel Narození Panny Marie (Krnov) →
21592 klášter minoritů

Opravené (známka 200) zděné kláštery

klášter
konec 13. století1273
ve Štursově ulici

Zdivo potřebuje opravit nátěr. - Trojkřídlý barokní konvent minoritů s trojlodním kostelem s dvouvěžovým průčelím. - Podle tradice vznikl klášter minoritů v roce 1273, kostel pochází z 1. poloviny 14. století. Počátky fundace byly zřejmě skromné, ale už v první polovině 14. století zde nacházíme dobře fungující klášter i kostel. V 15. století se zde konaly dvě provinční kapituly a sídlili zde provinciálové Českopolské provincie řádu minoritů. V roce 1523 vévoda braniborský Jan z Ansbachu uvedl do města reformaci a vyhnal minority z kláštera. V první polovině 16. století resp. v období reformace byla v klášteře zřízena mincovna. Po bitvě na Bílé Hoře císař Ferdinand daroval Krnovsko knížeti Karlu Lichtenštejnovi a ten v roce 1623 klášter opět navrátil řádu minoritů. V roce 1706 byly klášter i kostel poničeny požárem. V interiéru kláštera i kostela se dodnes nacházejí nádherné fresky malíře Josefa Sterna z let 1765 - 1766. Největší požár v historii Krnova způsobila na Velikonoce dne 1.4.1779 pruská vojska. Shořelo při něm téměř celé město včetně kláštera a kostela minoritů, renesanční radnice a knížecího zámku. Většina budov byla následně přestavěna; barokní přestavby kláštera i kostela pocházejí z 20. - 30. let 18. století. Při bojích na konci 2. světové války byly minoritský klášter i kostel poškozeny; následně došlo k jejich opravě. Roku 1950 byl klášter zrušen komunistickým režimem. Budova kláštera pak v 60. - 90. letech 20. století sloužila jako hotel Morava, čemuž odpovídají nevhodné zásahy do podoby exteriérů i interiérů budovy. Na počátku 90. let 20. století byla klášterní budova navrácena minoritům, kteří zde opět obnovili svůj klášter. - Pozemek s klášterem patří církvi (Konventu minoritů v Krnově).