← kaple sv. Cyrila a Metoděje (Ostrý Kámen na Moravě) kaple Panny Marie (Osvinov) →
21619 kaple sv. Klimenta

Novostavby (známka 100) dřevěné kaple

SSZ od městyse

středně velká, s dřevěnou věží

Hradisko svatého Klimenta nebo hora svatého Klimenta (místní pojmenování Klimentek) je poutní místo a významná archeologická lokalita. Lokalita velkomoravského hradiska se nachází na strategicky vhodně zvolené poloze v nadmořské výšce 461 m na jihozápadním vrcholku Chřibů, na jazykovitě protáhlé ostrožně, vybíhající z hlavního hřebene, s nímž je propojena úzkou šíjí. Hradisko strážilo někdejší starou kupeckou cestu, která spojovala střední Pomoraví s horní částí Dyjsko-svrateckého úvalu. - Podle archeologického výzkumu bylo hradisko vybudováno Slovany již v 9. století v období Velkomoravské říše. Dle předpokladů zde stál kostel a klášter, ve kterém byly uloženy ostatky svatého Klimenta. Po zániku Velké Moravy bylo postupně opouštěno i toto duchovní místo. V období 14. a 15. století byla Hora sv. Klimenta darována brněnským augustiánům, kteří zde vybudovali kapli a probošství. Ty byly zničeny za husitských válek v roce 1421 a od 16. století bylo místo pusté. V roce 1838 nechal boršický farář Jan Studeník postavit v presbytáři základů kostela dřevěnou kapli se zvonicí. Ta byla v roce 1880 nahrazena zděnou kaplí. V roce 1964 byla kaple v presbytáři kostela zbořena; koryčanští občané pod vedením P. Stanislava Straňáka proto postavili asi 10 m jihozápadně od původní kaple (ta stála na souřadnicích: 49.085792, 17.217722) novou dřevěnou kapli v jiné podobě. - Každý rok se zde koná pouť na svátek Seslání Ducha svatého. - Od roku 1999 je hradisko prohlášeno národní kulturní památkou. - Pozemek s novou kaplí je ve společném vlastnictví řady obcí z Kyjovska.