kaple (Jelení) →

Opravené (známka 100) zděné zvoničky

zvonička
autohavárie
na náměstí 3. května

Má novou střechu. Zavřená. - Původní zvonička byla postavena v průběhu 19. století, první písemné zmínky o ní jsou z konce 19. století. V původním pojetí byla vystavěna jako stavba světská (kvůli protipožárním nařízením) a teprve postupně začala plnit funkci náboženskou. Konaly se u ní májové pobožnosti. - V roce 1964 byla zvonička poškozena traktorem projíždějícím po blízké silnici. Za dobrovolné pomoci občanů Jehnic byla v roce 1968 rozebrána a postavena asi o 6 m dál od silnice v původních rozměrech a podobě, pouze dveře byly umístěny na opačné straně než u původní zvoničky. - V roce 2010 byla zvonička spolu s dřevěným křížem z roku 1829, který stojí v její blízkosti, zrekonstruována. Nově byly přidány prosklené dveře a nade dveře byla umístěna barevná vitráž, znázorňující beránka Božího. - Pozemek se zvoničkou patří městu Brno.

Zdroj: encyklopedie.brna.cz