← kostel sv. Vojtěcha (Kruh) kaple (Krupá) →

Zaniklé (známka 600) zděné zvoničky

zvonička
na návsi, před domem č.p.30

Zvonička byla stavba se čtvercovým půdorysem a stanovou střechou. - Datum jejího postavení není jasné. V kronice vsi Holubice je první a zároveň poslední zmínka o zvoničce v Kruhu z roku 1917: „K válečným účelům byly zrekvírovány (roztaveny pro válečné účely) 17. července oba holubické zvony. Zvon v kapli sv. Gotharda na návsi vážil 91 kg, byl vyroben v roce 1892 v Brně firmou Hiller. Zvon ze zvoničky v Kruhu vážil jen 27 kg a pocházel z roku 1833. Dle úsudku odborníků byl zvon v Kruhu cennější a byl odlitý z lepší „zvoniny,“ než zvon na kapli. Cena „zvoniny“ byla stanovena na čtyři koruny za kilo, takže obec obdržela od státu 472 korun. V úterý v poledne 17. července se jimi zvonilo naposledy.“ - Protože po 1. světové válce nebyly peníze, do kruhovské zvoničky vedení obce už nový zvon ulít nenechalo a zvonička byla pro celkovou zchátralost v roce 1919 zbořena. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří obci Holubice.

Zdroj: Ilona Marinčová, Obecní úřad Holubice