← kostel sv. Františka Serafinského (Slavkov) kostel sv. Anny (Slavkov) →
21669 kaple sv. Donáta

začátek června 1947
J od města, u cukrovaru

Datum postavení kaple není jasné, pravděpodobně ji někdy ve 2. polovině 18. století postavili zbožní Slavkované jako výraz poděkování sv. Donátu za přímluvu k Bohu, aby odvrátil od jejich polí bouře, lijavce, krupobití a další pohromy. - Jenže o kapli se nikdo nestaral, takže časem chátrala a pustla. Poté byla i odsvěcena. Později pak sloužila vojenským posádkám jako skladiště střelného prachu. V roce 1873 se ozývaly silné hlasy, požadující její zboření. Proti tomuto záměru se však ozval blanenský farář a především slavkovský rodák Peregrin Obdržálek. Ten se přimlouval na kompetentních místech a dokázal přesvědčit i pražského stavitele V. Nekvasila, který v té době prováděl stavbu slavkovského cukrovaru, aby bezplatně kapli opravil. Pan Obdržálek nechal na svůj účet zhotovit do kaple obraz sv. Donáta a průčelí kapličky dal ozdobit pozlaceným železným křížem. A založil nadaci s počátečním vkladem 20 zlatých z vlastních prostředků. Nově opravenou kapli sv. Donáta dne 20.10.1874 posvětil zdejší farář Julius Jiřík za asistence místního kooperátora P. Františka Ustrnula a řádového kněze, františkána P. Faustina Ustrnula. Na svátek sv. Donáta (7. srpna) se konával ke kapli průvod a byla zde sloužena pobožnost. - V roce 1929 požádal farní úřad obec, aby převzala péči o kapli. Po zjištění, že by oprava stála asi 5.000 Kč, projevila obec zájem opravu provést, ale s podmínkou, že přispěje i Památkový ústav. Kaple pak byla udržována (částečně na náklady cukrovaru). - Nedlouho po ukončení 2. světové války probíhala jednání o odstranění kaple. Stála totiž na místě, kde měly být vybudovány garáže a cukrovarské krechty na řepu. Kaple byla nakonec zbořena na počátku června 1947. - Obraz sv. Donáta je v současné době ve vlastnictví zámku. Podle slavkovských historiků PhDr. Vladimíry Zichové a Mgr. Martina Ráji, Ph.D., poznatků o obraze sv. Donáta je málo a nejsou jednoznačné. V každém případě jde o olejomalbu na plátně, kterou je možné zařadit k tzv. naivnímu umění z 2. poloviny 19. století. Dle podkladů, které se však rozcházejí, není zřejmé, zda obraz byl namalován v roce 1896 P. Procházkou nebo jde o obraz starší, který kapli věnoval Peregrin Obdržálek a pan Procházka pouze vymaloval kapli. Rovněž zobrazený světec v sobě zahrnuje dvě historické osobnosti; sv. Donáta, římského vojáka, který žil ve 2. století a je uctíván jako ochránce proti škodám způsobeným bleskem, a sv. Donáta z Arezza, který působil ve 4. století jako biskup v italském městě Arezzu. - Kult svatého Donáta nebyl u nás příliš rozšířený, zvláštní úcty tento světec požíval ve 2. polovině 18. století především ve středních Čechách. Svatý Donát byl mučedníkem a jako římský biskup pocházel z italského Arezza. V Itálii byl uznáván jako patron a ochránce zemědělců. Chránil před krupobitím a před blesky, tedy před živly, které mohly zemědělcům zničit úrodu. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Slavkov u Brna.

Zdroj: slavkov-austerlitz.com