← kaple Panny Marie (Malečov) kaple Panny Marie Sedmibolestné (Malenovice) →

nad pramenem

Zavřená, zařízená. - Původní kaple byla u Svaté vody postavená v roce 1854, není ale jasné, kdo ji postavil; mohl to být Josef Buksa nebo jakýsi pan Hramja. Ať už to byl kdokoli, měl nemocné oči, které se mu uzdravily poté, co si je omýval vodou z pramene a zároveň ji i popíjel. Po roce 1948 začala kaple chátrat a dílo zkázy dokončili v roce 1962 vandalové. Farnost tehdy podala žádost na Okresní národní výbor, aby se kaplička opravila nebo postavila nová. Ani jedno ale komunisté neschválili. A tak se domluvili dělníci ze Lhoty a za dva dny a dvě noci novou kapli postavili sami. Komunistický režim tedy alespoň zakázal poutě ke kapli - procesí doprovázeli vždy i muzikanti, a tak bylo jako důvod zákazu uvedeno, že by poutníci narušovali dopravu a provokovali „uvědomělé“ soudruhy z nového malenovického panelového sídliště. Jedině občanům Lhoty byla pouť ke studánce povolena, neboť k ní chodili přes les. - Svatá voda přežila dobu komunizmu a poutě se k ní tradičně konají každou první zářijovou neděli. - Nad studánkou je malá rovina, z níž se zvedá příkrý svah se skalní jeskyní, v níž je socha Panny Marie Lourdské. - Pozemek s kaplí patří firmě CTP Forest, spol. s r.o. z Humpolce.

Zdroj: region.rozhlas.cz