← zvonice (Běleč) kaple (Bělotín) →

SZ od vsi

Má novou střechu. Bez dvířek, prázdná. - Kaplička „U Trojice“ je připomínána již v roce 1809, kdy je zobrazena na mapě panství Běleč od geometra Bedřicha Zierolda. - Kaplička stávala na křižovatce dvou cest. Cesta od této památky nahoru do kopce vedla do Bělečské Lhoty. Odtud po ní denně chodili jak děti do školy v Těšovicích, tak i rolníci do Bělče, kde býval panský dvůr (v letech 1719 – 1921 ve vlastnictví rodu Schwarzenbergů). Cesta do Prachatic přes Městskou Lhotku, kolem kapličky U Trojice, dále přes brod či lávku přes Hradíšek (Žernovický potok) a „výtržkem“ nahoru do Bělče byla po staletí tou hlavní, po níž chodili obyvatelé Bělče z Prachatic z trhu, z kostela i ze hřbitova u sv. Petra a Pavla. Byla to cesta úvozová, zbytky úvozu lze ještě spatřit v remízku asi 50 metrů vlevo od kapličky. Úvoz byl vytvořen erozními účinky opakovaného pohybu lidí, dobytka a vozů a zařízl cestu do okolního terénu. Když byla před 70 lety vybudována nová silnička z Bělečské Lhoty do Bělče o 500 metrů východněji, ztrácela stávající cesta kolem kapličky na významu a částečně zanikla scelením okolních pozemků. Zapomenutá kaplička začala chátrat. V roce 2019 této drobné sakrální památce už hrozilo zřícení. Zdivo horní hlavice s výklenkem se rozpadalo a pilířek vyvracely kořeny okolní náletové vegetace. V roce 2020 obec Těšovice kapličku obnovila a zachránila pro další generace. - Naproti kapličky stával litinový křížek na kamenném soklu. Ten se však nedochoval, kolem roku 1990 byl sokl povalen a kříž odcizen. Nedochovala se ani malba sv. Trojice ve výklenku kapličky, podle které se tato památka mezi místními nazývala. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek s kapličkou patří obci Těšovice; obec v roce 2020 zorganizovala opravu kapličky.

Zdroj: informační tabule u objektu