← klášter (Želešice) kaplička sv. Anny (Želetice) →

Zaniklé (známka 0) ostatní

v Sadové ulici

Nachází na křižovatce polních cest západně od městyse v třešňové aleji. - Jednoduchá zděná pilířová kaplička čtvercového půdorysu. Ze čtyřbokého soklu plynule vyrůstá poměrně úzký zděný čtyřboký pilíř, který v horní třetině konkávně přechází vytaženou jednoduchou římsou v o trochu širší patku s hlavicí. Hlavice je mírně konkávně projmutá a ze dvou stran prolomena pravoúhlými nikami na východní a jižní stranu. Východní a západní průčelí jsou završena trojúhelníkovými štíty. Střecha je sedlová, krytá bobrovkou položenou do podmazávky. Do vrcholu je vetknutý jednoduchý kovový křížek. Celá kaplička je obílena. – Kaplička je památkově chráněna od 3.5.1958. – Pozemek s kapličkou patří městysu Želetava.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz