277 kostel sv. Linharta

s dřevěnou věží

V rekonstrukci; má novou střechu. Obnovena je i dřevěná věž, která musela být pro špatný stav rozebrána v srpnu 2008. Opravena statika. Dozděn štít nad průčelím a zdivo přístavku na pravé straně kostela. Omítka zčásti poškozena. Má nová okna a dveře. Loď má uvnitř nový prkenný strop (zatím bez omítky, původní se zřítil v roce 1990), v presbytáři je nový strop z trámů, ještě chybí podbití). Opravena podlaha. Omítky v interiéru poškozeny. Z kruchty zbývá jen torzo. Opraveno schodiště před kostelem. - Kvůli poškození střechy se v 80. letech 20. století zřítil strop kostela, který poničil vnitřní zařízení. Následně byly vandalsky zničeny vitráže v oknech, zničeny byly i varhany od Franze Jüstla z Českého Krumlova z roku 1852. - Pozemek s kostelem patří církvi; o opravu kostela usiluje občanské sdružení "Okrašlovací spolek Terezie", jež spolupracuje s vedením obce. Další opravy (pokud se podaří sehnat peníze) budou postupně zaměřeny na obnovu dřevěného stropu v presbytáři, omítnutí stěn v interiéru a poté i stropu (původně na něm byly štuky, ale na jejich obnovu zatím nejsou peníze).

Zdroj: Václav Marek

• Rastislav Križan napsal 22.02.2012 12:18