← kaplička (Čenkov u Malšic) kostel sv. Vavřince (Čenkovice) →
2815 evangelický kostel

evangelická
ve V části vsi

Ve střeše lodi jsou menší díry. Omítka je zčásti poškozená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Evangelický kostel byl vystavěn v roce 1828 na místě staršího, věž byla přistavěna roku 1889. Ve druhé polovině 20. století byl prodán do soukromých rukou, upraven (přistavěn komín, ve střeše byly prolomeny vikýře s malými okny) a dnes je využíván jako rekreační chata. - Po vydání tolerančního patentu v říjnu 1781 se v Čenkovicích k evangelickému vyznání postupně přihlásila asi třetina obyvatel vsi. Na bohoslužby chodili do Horní Čermné, v roce 1789 si postavili dřevěný kostelík, který byl roku 1828 nahrazen nynější zděnou stavbou. Roku 1889 k ní byla přistavěna věž. Od jihu k ní přiléhal evangelický hřbitov pocházející již z roku 1784. Evangeličtí obyvatelé Čenkovic byli Němci, jejich příslušnost k českému sboru v Horní Čermné byla na tu dobu výjimečná, stejně jako to, že byli helvétského vyznání (většina německy hovořících evangelíků v českých zemích byla luterány). Duchovním správcem býval pastor z Horní Čermné, od roku 1882 měla obec vlastního kazatele. V Čenkovicích působila i ochranovská jednota bratrská. Po první světové válce se s rozpadem Rakouska-Uherska rozdělila i Evangelická církev v Rakousku, čenkovičtí evangelíci vstoupili do nově vzniklé Německé evangelické církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, která byla luterská, a stali se filiálkou farního sboru v Trutnově. Po ustavení farního sboru v Králíkách v roce 1926 byl čenkovický sbor přifařen do Králík. Farní sbor byl v Čenkovicích ustaven v roce 1926. Zákonem ze dne 6.5.1948 byla Německá evangelická církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se zpětnou platností ke 4.5.1945 zrušena a její majetek byl zabaven československým státem. V roce 1953 připadl čenkovický kostel Českobratrské církvi evangelické - jejímu sboru v Horní Čermné. Evangelíků zde ale bylo málo, k bohoslužbám se scházeli v malém počtu na faře a veškerá aktivita skončila na začátku 60. let 20. století. V roce 1966 byl kostel předán Místnímu národnímu výboru v Čenkovicích a ten jej v 70. letech 20. století prodal do soukromých rukou. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Mgr. Dana a Mgr. Jiří Morávkovi z Hradce Králové).

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech; Zdeněk Nešpor: Encyklopedie mode