← kaple sv. Jana Nepomuckého (Dřínov) křížová cesta (Dříš) →

Opravené (známka 100) dřevěné velké kaple

se dvěma sanktusníky

Mimo jeden sanktusník má novou střechu, jeden sanktusník má střechu z orezlého plechu. - Poutní kaple byla zbudována i vysvěcena v roce 1809 díky Andreasovi Liebichovi a Antonínu Baumgartnerovi na místě, kde dříve na vysokém smrku nad pramenem visel obraz Panny Marie. Místo pro stavbu kaple bylo vybráno již dříve a souviselo se zázračným uzdravením nevidomého chlapce, kterému voda ze studánky navrátila zrak. Proto ze základů kaple vyvěrá pramen. Kaple má rámovou konstrukci a je pobyta prkny. Kaple se stala v průběhu desetiletí významným lokálním poutním místem. Přehnané zvěsti o bohatství uloženém přímo v kapli byly asi příčinou jejího vyloupení v noci z 2. na 3.8.1840. Ke kapli byla v roce 1874 přistavěna sakristie, v dalších letech pak byla kolem oltáře položena kamenná dlažba a následně byla celá kaple vydlážděna pískovcovými deskami. Následovalo zakoupení varhan, zvýšení a oplechování věže, zhotovení vnitřních omítek a zavěšení obrazu "Korunovace Panny Marie" nad vchod. V roce 1891 byly po obou stranách oltáře instalovány sochy svaté Anny a Panny Marie a socha sv. Jáchyma. Nezájem komunistického režimu o tuto dřevěnou sakrální památku způsobily, že v závěru 80. let 20. století kapli hrozilo zřícení; v roce 1990 byla kompletně opravena. - Stále sílící obliba poutní kaple vedla k vybudování křížové cesty se 14 kapličkami, která byla slavnostně posvěcena dne 22.7.1870 na svátek sv. Maří Magdalény. Kamenickou práci odvedl sochař I. Hartmann z Olešnice a celkové náklady se vyšplhaly na 882 zl. 95 kr. V roce 1893 byla křížová cesta upravena; původní kamenickou reliéfní výzdobu nahradily litinové desky a bylo položeno celkem 28 kamenných schodů. V dalším roce byly všechny obrazy jednotlivých zastavení pozlaceny. V 90. letech 20. století byla zastavení křížové cesty přemístěna; zatímco původně stála ve stráni za kaplí, nově byla postavena podél příjezdové silničky ke kapli. Jsou kompletní, ale neopravané, jen páté zastavení má doplněn chybějící nejvyšší článek. Všem zastavením chybějí křížky na střeše. - Pozemek s kaplí patří církvi.