← kaple (Horní Dušnice) křížová cesta (Horní Dušnice) →

Opravené (známka 90) dřevěné kaple

původní v 60. letech 19. století, obnovená 2007
JJV od vsi, v lese

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená (interiér kaple zdobí dřevěný oltářní obraz Panny Marie). - Kaple byla postavena v místě, kde pramení údajně léčivá tzv. „Boží voda“. - Původní kaple byla na jaře roku 2007 stržena, protože hrozilo její zřícení. Na jejím místě byla během tří měsíců spolkem "Zdravé Krkonoše" postavena nová dřevěná kaple podobná původní, oproti ní navíc dostala sanktusník a je o něco vyšší. - Reliéf na vnitřní straně kaple a na obětním stole znázorňuje Boží jméno, Pannu Marii a pět světadílů (celý svět). Zvonek na věžičce nese sedm symbolů světových duchovních cest (hinduismus, judaismus, buddhismus, taoismus, křesťanství, islám a pohanství), dále znak kaple s Pannou Marií a nápis „Můj hlas zve ke smíření“. - Přestože se kaple nachází hluboko v lese, dvakrát ročně se zde konají bohoslužby hojně navštěvované lidmi z okolních vsí. - Podél lesní cesty vedoucí kolem kaple jsou umístěny obrazy křížové cesty, obnovené v roce 2007 a znovu v roce 2021. - Původní kaple byla postavena v 60. letech 19. století jako poděkování za navrácení zraku. K uzdravení zde došlo 16.5.1863, kdy si slepá žena na pokyn Panny Marie umyla oči vodou z pramene, který vytékal zpod kaple. – Při mariánských svátcích sem přicházeli lidé z okolních farností v procesích, která byla za 2. světové války omezena a později zakázána. Obrazy křížové cesty byly původně zavěšeny na stromech. - Kaple byla po obnově znovu posvěcena dne 1.5.2009. - Pozemek s kaplí patří Správě Krkonošského národního parku.