← kaple sv. Petra a Pavla (Proseč) kaple (Proseč pod Ještědem) →

v Z části vsi

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Výklenková kaple je významnou památkou drobné sakrální architektury a lze ji považovat za nejstarší stojící stavbu v Proseči nad Nisou. Z důvodu dlouhodobého zanedbávání údržby kaple postupně chátrala a v roce 2012 již hrozila zřícením. Po jednání s orgány památkové péče byla stavba prohlášena za kulturní památku. Došlo k dohodě s vlastníkem, který kapli daroval Statutárnímu městu Jablonec nad Nisou a díky tomu mohly začít práce na obnově kaple. - Město kapli opravilo v termínu 15.10.2013 - 5.9.2014. Ve zdivu byly velké trhliny, které bylo nutno nejdříve stabilizovat. Následně byl opraven krov, položena nová břidlicová krytina a obnoven vnější plášť včetně štukatérské výzdoby s původními symboly srdce, kříže a kotvy. Dle dochované dokumentace byly vyrobeny masívní dubové dveře s historizujícím kováním a interiér byl opatřen novou omítkou. - Pozemek s kaplí patří městu Jablonec nad Nisou; kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 5.9.2014.

Zdroj: Ing. Mgr. Ivana Řimnáčová, Magistrát města Jablonec nad Nisou