← kostel sv. Prokopa (Hodkovice nad Mohelkou) kaple (Hodňov) →
3508 křížová cesta

kaple křížové cesty
na kopci JZ od města

celkem 9 kaplí

Některé kaple potřebují opravit nátěr. - Při opravě křížové cesty byly některé kaple znovu postaveny nedaleko od svých původních stanovišť, kde je ničily kořeny stromů. - Křížová cesta na Kostelní vrch byla postavena roku 1818 z iniciativy hodkovického občana Františka Ignace Plannera, který zároveň daroval k tomuto účelu kus pole jako fundaci k postavení a udržování kaple. Dne 1.8.1818 byl položen základní kámen k první kapličce. Stavba křížové cesty pokračovala i po smrti donátora, na vrcholovou kapli byla provedena peněžní sbírka. Roku 1820 stálo spolu s vrcholovou kaplí také 5 kapliček. Od té doby se přes 20 let marně žádalo o vysvěcení, až tehdejší vikář J. Pažout prosadil toto povolení, které stálo téměř 300 zlatých. Slavnost svěcení byla pečlivě připravována a pomoc poskytli i občané Vrchoviny, Třtí, Radostína, Kocourova a Sedlejovic. Slavnostní mše se konala dne 7.8.1842, proslov byl proveden nejprve v němčině a potom v češtině, což bylo poprvé po dlouhé době. Vrcholová kaple na konci křížové cesty roku 1864 vyhořela. Opětovné postavení bylo celé z kamene a tato novogotická stavba byla dokončena v roce 1867. Roku 1929 v ní byl vysvěcen nový zvon a pořízeny byly nové obrazy zastavení do jednotlivých kaplí, které na plech namaloval pan Josef Ulrych z Radoňovic. V 50. letech 20. století byly obrazy zastavení zničeny, poté bylo zničeno zastřešení kapliček a střecha vrcholové kaple. Kapličky se pomalu rozpadávaly a byly demolovány, až na začátku 90. let 20. století stály pouze zdi dvou kapliček a vrcholové kaple. Před rokem 2000 zahájila Hodkovická nadace práce na obnově křížové cesty a zastřešila nejméně poškozenou kapličku. Ve městě byla vyhlášena památková zóna a získány prostředky pro regeneraci areálu. Díky darům a příspěvkům občanů Hodkovic byla opravena vrcholová kaple a tři kapličky, později také ostatní kapličky. Na vrcholu křížové cesty byla obnovena kaple Kalvárie, tři dřevěné kříže s namalovanými postavami Krista a dvou lotrů. Vrcholová kaple má půdorys lomeného oblouku, jednoduchý portál a věžičku, ve které je umístěn zvon. Obnovená křížová cesta s kaplí byla slavnostně vysvěcena v roce 2000. - Ke kapli vede křížová cesta z 8 kaplí - z nich 7 kaplí jsou prakticky nově postavené, 5 na původních základech, 2 jsou však kvůli stromům postaveny mimo původní základy. Jedna kaple, jež nebyla zbořena, byla jen zastřešena a ponechána bez omítek. - Pozemek s kaplí patří církvi.