← kostel sv. Vavřince (Horní Stupno) kaple (Horní Sukolom) →
3576 kostel sv. Vojtěcha

1771 kaple, 1827 přestavěna
v Křižanské ulici

se sanktusníkem

Sanktusník má novou střechu, loď má střechu z orezlého plechu. Omítka je mírně poškozená. - Kostel je postaven na místě, kde původně stála dřevěná kaple. Tuto kapli nechali místní občané vystavět v roce 1771 za peníze, které dostali jako odškodnění za utrpení, která je postihla během Sedmileté války (Bitva u Liberce). - Kaple sloužila svému účelu do roku 1827, poté byla přestavěna na zděný kostelík. Stavbou byl pověřen F. Effenberger na přání majitele panství Kristiána Kryštofa Clam-Gallase. Původně byly nad vchodem rozšířeného kostelíka zazděny na věčnou památku dvě dělové koule ze Sedmileté války. Během renovace v roce 1880 však byly tyto dělové koule odstraněny. O sedm let později byla přistavěna sakristie, byly instalovány nové varhany (pocházející ze Žitavy), a také nový oltářní obraz: triptych sv. Vojtěcha, sv. Josefa a sv. Antonína. - Ve 2. polovině 20. století kostel značně zchátral. - Pozemek s kostelem patří městu Liberec; od roku 2011 je kostel v péči místního "Spolku přátel Ostašova", který zde pořádá různé benefiční akce pro jeho záchranu.