← kaplička (Zdislava) kaple Panny Marie s hrobkou (Zdislavice) →
3683 kostel sv. Jana Křtitele

ve vsi

V rekonstrukci; Mimo věž a přístavek má novou střechu. Střecha věže je z orezlého plechu. Omítka je zčásti poškozená. - Původní kostel stával na místě dnešní kaple sv. Jana Křtitele. Stavba dnešního barokního kostela byla započata v roce 1724 a dokončena v roce 1726. Ke konci 18. století se stala obec Zdislava poutním místem. Přicházeli poutníci i ze Saska a Slezska. Věřící přicházeli uctít obraz Matky Boží, který se nacházel v kapličce v lese (dodnes se tomuto místu říká „U Obrázku“) a sochu datovanou do období kolem roku 1700, umístěnou na pravé straně oltáře, která měla zázračnou sílu. Tyto sakrální artefakty byly v roce 1783 ze svých míst odstraněny a socha deponována do knihovny arcibiskupství v Praze. Odvezení sochy do Prahy vesničané v první fázi násilím zabránili, nicméně později byla převezena. Důvodem odstranění byl josefinismus ve vysokých církevních úřadech se svou snahou o potlačení lidové zbožnosti. Po smrti rychtáře, který sochu z kostela o své vůli odstranil, začali obyvatelé Zdislavy usilovat o její navrácení na původní místo. Když v roce 1866 skončila prusko-rakouská válka, díky velkému úsilí zastupitelů obce byl předmět zbožné úcty navrácen. Dne 7.6.1866 převzali představitelé obce v pražském arcibiskupském archivu tento uchovávaný artefakt a dne 6.9.1866 byl slavnostně instalován na místo v kostele ve Zdislavě. V roce 1904 došlo k opravě šindelové střechy kostela za přispění patrona kostela hraběte Franze Clam-Gallase. Od roku 1997 se v kostele z důvodu dobré akustiky pořádají koncerty. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu střechy kostela 300.000,- Kč z dotačních programů Libereckého kraje. - Poutní místo U Obrázku severozápadně od vsi v lese - jsou zde kamenná natřená boží muka; horní a dolní kámen jsou poškozeny, uvnitř je křížek, jenž byl asi původně na střeše; vedle je lavička.