3713 kaple sv. Maří Magdalény

na kopci, v lese, JV od vsi

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Na kopci byla již někdy v 17. století poustevna U sv. Anny, jejíž okolí zdobily různé náboženské obrázky. Pravděpodobně v roce 1681 na místě původní velice primitivní poustevny vyrůstá prostá dřevěná kaple. Kolem roku 1700 byl do nevelké skály vytesán oltář v podobě Božího hrobu, nad nímž byl vztyčen kříž. Sedlák Christof Schier vystavěl na místě dřevěné kaple kamennou stavbu, sestávající ze tří stupňovitě za sebou přistavěných místností. Kdy kaple vznikla, není jisté, většinou se uvádí rok 1750, ale mohlo to být i dříve. V roce 1745 na místě přibyly plastiky Panny Marie Bolestné a anděla. V roce 1865 byla kaple zcela renovována a o rok později do ní farář Geisler daroval oltářní obraz Zvěstování Panně Marii od Franze Wedlicha z Chotovic. Téhož roku bylo také založeno nové přístupové schodiště, přibyly kapličky zastavení křížové cesty a na kopec byly přeneseny sochy Ecce Homo z roku 1697 a Mater Dolorosa, které do té doby stály u cesty na jeho úpatí. Na vrcholku nad kaplí stál kříž, postavený Franzem Knoblochem, a na skalkách u něj byly reliéfy svatých, vytesané podle lidové tradice již někdy v 1. polovině 18. století mařenickým stolařem Franzem Schierem, jemuž je připisováno také autorství skalních reliéfů u osady Třídomí při staré cestě do Kunratic. Ještě před 2. světovou válkou na Kalvárii pravidelně směřovala procesí z Mařenic, Heřmanic a Dolní Světlé, ale s vyhnáním původních obyvatel po roce 1945 tyto tradice zanikly. Nízká religiozita nově příchozího obyvatelstva a tažení komunistů proti církvím vedly k postupnému nezájmu o sakrální památky v regionu, což se nevyhnulo ani Mařenicím. Postupným chátráním cca od 50. let 20. století z kaple zůstaly jen silně poškozené části zdiva, sochařská výzdoba byla zčásti odvezena a zčásti zničena. První kroky k obnově kaple podnikal již v roce 1998 bývalý starosta pan Petr Tlustý. Až v letech 2008 - 2009 byla kaple obnovena z dotací Evropské unie a obce Mařenice; obnovená kaple byla znovu slavnostně posvěcena dne 19.6.2010. Od tohoto roku se u kaple koná vždy osm neděl po Velikonocích slavnost a bohoslužba. - Později byl opraven i kříž na vršku nad kaplí. - Pozemek s kaplí patří obci Mařenice; obec zorganizovala v letech 2008 - 2009 opravu kaple.

Zdroj: Vladimír Kraus

• Vladimír Kraus napsal 29.10.2008 12:47

V současné době (říjen 2008) je kaple opravována, spíše však znovu stavěna.

• Vladimír Kraus napsal 08.09.2009 20:41

5.9.2009 byla obnovená kaple slavnostně otevřena. Další na http://www.luzicke-hory.cz/info/index.php?pg=ns090905c

Informace doplněna, děkuji.