← kaple sv. Ducha, Božího hrobu a sv. Kříže (Liběchov) kaplička (Libějice) →
3874 křížová cesta

křížová cesta
ke kapli sv. Ducha a sv. Hrobu

14 velkých kapliček

Mají novou střechu. Zařízené. Odstraněny okolní křoviny. - Křížová cesta, zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek ČR, je jednou z mála poutních křížových cest ve Středočeském kraji. Zčásti ji lemuje více než dvě stě let stará lipová alej. - Čtrnáct barokních výklenkových kapliček pochází z roku 1780. Byly vystavěny patrně podle projektu významného architekta Františka Maxmiliána Kaňky (1674 – 1766). Původních čtrnáct samostatných obrazů v kapličkách od Josefa Kramolína (1730 – 1802) se nedochovalo, proto byly v roce 2002 vsazeny do výklenků obrazy nové, převzaté z cyklu blíže nespecifikovaných svatých obrázků. – Stavební obnovu křížové cesty nechalo město Liběchov provést v letech 2015 - 2016 s využitím dotace od Ministerstva kultury ČR a Středočeského kraje.