← kaple Panny Marie (Konrac) kaple (Konratice) →
3931 kaplička sv. Jana Nepomuckého

ve vsi

Kaplička sv. Jana Nepomuckého je doložena již k roku 1712. Barokně rozšířena byla v roce 1865. - V nice se nacházela dřevěná soška sv. Jana Nepomuckého, která po konci 2. světové války zmizela. Ještě koncem 50. let 20. století byla kaplička v celkem dobrém stavu, avšak následně začala chátrat. V polovině 60. let 20. století byla opravdu v žalostném stavu. Oprav se ujali místní chalupáři. Přesto, že kaplička je kulturní památkou, o její záchranu se nezasloužil stát. - V 70. letech 20. století byl ve sklepích, které byly v blízkosti kapličky, nalezen a zachráněn křížek. To, že patří ke kapličce, nebylo známo. Až následně ze soukromé fotodokumentace bylo zjištěno, kam správně patří. V roce 2016 byl zrestaurován a připraven pro budoucí opravu. - O současnou opravu kapličky se postaral spolek „Pšovka - okrašlovací spolek Kokořínska“ a probíhala následovně: byla provedena demontáž stávající betonové krytiny a latí, osekání zasolených omítek do výše zhruba 120 cm, opatrné osekání nevhodně nahozených říms a šambrán, doplnění tvaru. Omítnutí soklu a ploch omítkami na vápenné bázi. Vytažení barokních říms a šambrán dle původního členění dle dobového fota (okolo roku 1930). Položení bobrovek (značka Meindl) do malty a výměna latí. Osazení nosových hřebenáčů do malty. Osazení původního opraveného kovaného kříže do hřebene. Nátěr stěn minerální barvou (dvakrát). Osazení sochy sv. Jana Nepomuckého z dusaného pískovce (provedla firma Sochy Mašek). Byla získána veškerá nutná povolení pro opravu a spolek bude žádat o grant. - Pozemek s kapličkou patří obci Blatce.

Zdroj: psovka.cz