← kaplička (Okřešice) kaple (Okřešice) →
4038 kaplička Nejsvětější Trojice

v Z části vsi

velká

Má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Zavřená, zařízená. - Hranolová zděná kaplička s obdélným půdorysem a sedlovou střechou. Kaplička je omítaná, opatřená bílým krycím nátěrem kombinovaným se světle okrovým zdůrazněním členících prvků. Obíhá ji širší sokl. Završuje ji sedlová střecha pokrytá červenými bobrovkami, vytvářející na čelní straně trojúhelný štít, v němž byla původně drobná nika. Čelní stranu rámují dvě lizény propojené římsou. Mezi nimi je valeně zaklenutá velká nika uzavřená dřevěnými dvoukřídlými dveřmi. - V prvním soupisu soch z roku 1835 se píše: „Zděná kaple s vyobrazením Nejsvětější Trojice, při cestě na začátku vesnice, zřízena Bibertovou rodinou na obecním pozemku. Kapitál a listiny žádné. Je udržována současným majitelem hospodářství Michaelem Bibertem č. 8. Rok zřízení 1820“ (Standbilder 1835a). - Pozemek s kapličkou patří městu Česká Lípa; město v roce 1998 zorganizovalo opravu kapličky.

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě