4265 evangelický kostel

evangelická
v S části vsi

V rekonstrukci; má nové krovy a střechu (původní krov lodi se prolomil v roce 2003). Fasáda je zničena. Bez oken, okenní otvory jsou částečně zazděné. Provizorní dveře jsou zavřené. Uvnitř je vybudováno umělé železobetonové patro (po roce 1948 byl kostel využíván jako drůbežárna). Chybí strop, malá klenba uvnitř vpravo od věže je propadlá, tatáž vlevo od věže drží. - Kostel byl postaven v letech 1850 - 1853 místním evangelickým sborem s finanční pomocí spolku Gustav-Adolf-Verein. Kostel byl centrem evangelíků z celého Podkrušnohoří od Chomutova až po Liberec. Kostel patřil v meziválečném období Německé evangelické církvi v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, jež byla v roce 1945 úředně zrušena a její majetek byl zkonfiskován. Po roce 1948 pak kostel sloužil jako skladiště a drůbežárna. - Pozemek s kostelem patří městu Úštěk; v roce 2019 město pronajalo kostel rodině Holických, která opravila a obývá sousední faru. Rodina plánuje opravu kostela s pomocí dotace od Norských fondů a jeho následné využití pro kulturní účely.

Děkuji za upozornění, doplnil jsem.