← kaple (Stvolínecké Petrovice) kaple (Stvolínky) →
4281 kaple sv. Justina

hřbitovní kaple
16. století, západní část 1725
v J části vsi, na hřbitově

se sanktusníkem

Ve střeše lodi vpředu je malá díra, vzadu spadlo několik hřebenáčů. Sanktusník je odstraněn. V přední a pravé stěně jsou úzké svislé praskliny. Omítka je zčásti poškozená. Bez oken. Dveře jsou poškozené, ale zavřené. Uvnitř je zpustošená, jsou zde části rozbitého mobiliáře, chybí strop. - Datum výstavby pozdně gotické kaple, resp. kostela, znám není. První jistý záznam o její existenci pochází z roku 1607, archeologické průzkumy dokládají data na kamenech z let 1575 a 1576. V období konce 17. století, kdy stvolínecký farní kostel Všech svatých byl využíván protestanty, byla kaple útočištěm pro katolíky. Východní část pochází zřejmě z konce 16. století, v roce 1725 proběhla barokní přestavba a snad prodloužení k západu. Do roku 1785 byla stavba označována důsledně jako kostel, od té doby jako hřbitovní kaple. Předtím i poté byla kaple několikrát díky darům opravována, vybavována novým materiálem, oltářem, výzdobou, byl přistavěn sanktusník se zvonem, který byl několikrát vyměněn). - Kaple je památkově chráněná. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kaplí patří obci Stvolínky; v roce 2023 půjde na opravu štítu, krovu a střechy kaple 300.000,- Kč z dotačních programů Libereckého kraje (celkem má tato oprava stát 1.254.000,- Kč).

Zdroj: před 1607, přestavěna 1725