← kaple (Starý Jiříkov) kaple Útěk do Egypta (Starý Jiříkov) →

kaple (márnice)
u kostela, v Čapkově ulici

šestiboká

Má novou střechu a fasádu, nová okna a dveře. Interiér neopraven, chybí strop a podlaha. V interiéru byly kdysi ornamentální malby, které se nedochovaly, jejich podoba je ale zdokumentovaná. Pro farnost není oprava interiéru márnice prioritou, bude záležet na dohodě s městem, jež by márnici mohlo případně využívat. - Márnice byla postavena roku 1729 současně s kostelem sv. Jiří a hřbitovem. Stavitelem kostela a zřejmě i márnice byl Johann Georg Aichbauer mladší, bratr významného českého barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Aichbauer byl zároveň autorem kostela ve Starých Křečanech a Jilemnici či Buquoyského paláce v Praze. Stavebníkem kostela a márnice byl majitel šluknovského panství Alois Thomas Raimund hrabě Harrach a jeho žena Marie Ernestina, hraběnka z Dietrichsteinu. V roce 1923 byla márnice stavebně upravena a změněna na pomník obětí válek. V regionu Šluknovska se jedná o patrně nejstarší stavbu svého druhu, objekt se dochoval ve velmi autentické podobě. Konstrukčně zajímavé je například zastropení vnitřního prostoru, autentická je i větší část krovu z roku 1729. - Kaple je památkově chráněná. - Pozemek s kaplí patří církvi, která v letech 2014 - 2015 zorganizovala opravu vnějšího pláště márnice.