← kaple zvaná Karasova (Jiřín) křížová cesta (Jistebnice) →
4610 kaple sv. Maří Magdalény

JJZ od města, na kopci

Má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Má opravená okna. - O okolnostech vzniku kaple se píše na pamětní tabuli umístněné na zdi kostela toto: „Léta Páně 1861 za slavného panování Jeho apoštolského Veličenstva Františka Josefa I. císaře Rakouského a krále Českého, dal tuto pěknou kapli na površí celé krajině k okrase vystavěti vysoce urozený pán Ludvík Karel šlechtic z Nádherných, pán na Jistebnici, Chotovině a Veselíčku, rytíř Král. pruského řádu červeného orla III. třídy od mnoha učených a lidumilných společností a. t. d. z něžné úcty ku svému v Pánu zesnulému panu otci, Janu šlechtici z Nádherných, kterýžto v 90. roce věku svého skutečný původce této pobožné kapelní stavby jest byl. - Vystavená jest kaple tato v krátké době pěti měsíců na vlastní náklad a beze všech jiných příspěvků s výlohami 8040 zl. 23 kr. r. č. na místě starobylého, z patnáctého století pocházejícího, avšak již spadnutím hrozícího kostelíčka na důkaz a potomstvu pro památku nezvratně křesťanského a zbožného smýšlení zakladatelova.“ - Pozemek s kaplí patří církvi.