← kaplička (Červená Řečice) kaple Proměnění Páně (Červená Voda) →
4614 kostel Božího Těla

hřbitovní kostel
S od zámku

se sanktusníkem

Loď má novou střechu. Sanktusník je odstraněn (počátkem 90. let 20. století hrozil sanktusník zřícením, proto byl v roce 1993 ze střechy odstraněn). V obvodovém zdivu jsou místy svislé praskliny. Omítka je zčásti poškozená, naposledy byla opravována na počátku 20. století. Část oken je rozbitá, uvnitř hnízdí ptáci. Z původního vybavení se zachovaly lavice a poškozené varhany z roku 1911. - Stručná historie kostela podle červenořečické kroniky: "Roku 1390 vydal papež Bonifác listinu, kterou povolil zvláštní výsady kostelu Božího Těla, nynějšímu kostelu hřbitovnímu. Časem upadal kostel stále víc, až když záležitost husitská začala se rozhodovati mečem, občané řečičtí jej obnovili, aby takto dokázali svoji víru, že „pod jednou způsobou je přítomen celý Kristus, tedy s tělem i krví svou.“ Roku 1616 kostel vyhořel a v pamětní knize kronikář praví, že „styděl se státi před obyvateli nevěrnými“. Téměř 10 let stál kostel jako zbořeniště. Roku 1626 obnovil jej Arnošt II. z Harrachů, arcibiskup pražský. Roku 1723 byl kostel postižen velikým požárem, takže oba zvony na věži se roztavily. Oheň byl tak prudký, že z kostela nezbylo možno nic vynésti. Arcibiskup pražský Ferdinand z Kühnburku kostel opravil. V té době se řečičtí opět vrátili ke katolicismu a sami pečovali o to, aby kostel byl důstojný svého účelu. Kostel měl 3 oltáře. Rodáci řečičtí z daleka posílali dary, s obzvláštní pochvalou je jmenován občan Gustav Frier, roku 1727 koupil zvon, pak se odstěhoval do Brna a odtud poslal nový oltář. Dne 11. října 1795 vypukl požár u jistého Kavky, plameny řádily vpravo i levo, ale kostel zůstal neporušen. Roku 1804 zase vyhořel, tak zůstal několik let, až arcibiskup pražský Vilém Florentin Felix, rozený ze Salmů, jej obnovil, ale už ne v té kráse, v jako kdysi byl. Roku 1904 pořízený nový oltář ve hřbitovní kostele Božího Těla s hlavním námětem Poslední večeře Páně. Vytvořila dílna Petra Brůška ze Sychrova i s vyřezávanými svícny za 600 zl. Roku 1911 nové varhany byly dodány a v kostele Božího Těla vysvěceny. Dny 24. března 1917 vojenská komise odebírá ze hřbitovního kostela Božího Těla zvon sv. Barbora z roku 1727 o průměru 36 centimetrů a váze 22,5 kilogramu." Od té doby už kostel žádný zvon neměl. - Devastace kostela začala zrušením okolního hřbitova v 80. letech 20. století. Většina náhrobků byla povalena a rozlámána a poté buď odvezena nebo zahrnuta zeminou. V následujícím období byl kostel nevyužitý a neudržovaný, v té době se ztratila nebo poničila většina cenného vnitřního vybavení. Podle původních plánů měl na místě hřbitova vzniknout park, k tomu ale nedošlo a tento záměr se částečně naplňuje až nyní po cca 40 letech. - Pozemek s kostelem patří městu Červená Řečice; město do budoucna počítá s opravou kostela, chce na ni shánět dotace.

Zdroj: Jaroslav Krejský