← kaple (Borek) kaple sv. Kříže (Herálec) →
4664 kaple sv. Vavřince

Polozřícené (známka 445) zděné velké kaple

V od vsi, v lese

se sanktusníkem

Velká krychlová kaple se stanovou střechou v lese východně od obce. - Bez střechy a krovů (propadly se v roce 1971; měla věžičku), klenba propadlá. Obdélné obvodové zdivo (10,3 x 9,5 m) zachováno téměř do původní výše (pouze nad jedním oknem sníženo o cca 0,7 m), nad okny začíná povolovat. Nově ukradena část pískovcových kvádrů z podezdívky. Omítka silně poškozena. Bez oken a dveří. Uvnitř trosky klenby. – Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Milan Suchý z Lukavce u Hořic); majitel kapli v říjnu 1991 od obce Cerekvice nad Bystřicí odkoupil a slíbil její opravu; nyní nereaguje na žádné urgence od vedení obce. Obec vlastní projektovou dokumentaci na opravu kaple odsouhlasenou památkáři. - Památková ochrana kaple byla zrušena Ministerstvem kultury ČR dne 15.7.2011.