hřbitovní kaple
(13. století), 15. století
na hřbitově, na vrchu Chotuc

se sanktusníkem

Střecha a vnější fasáda jsou opraveny. Okna jsou zabedněná, dveře vyražené. Uvnitř je kaple zpustošená. Triumfální oblouk je podepřen dřevěným bedněním. Strop je bez omítky. Přístavek vzadu je zbořen. - Vrch Chotuc s kaplí byl poutním místem, poutě se zde konaly ještě v první polovině 20. století. - Nejstarší součástí kaple je zvon. V průměru má tento zvon 37 cm, odborníci podle typu písma určili jeho vznik do let 1380 – 1420. Stáří kaple dokládá rovněž pozdně gotický portál, který byl později zazděn. Je umístěn v jižní stěně kaple. Dále je na některých místech pod vrchní omítkou patrná starší červená gotická omítka. Stavba byla provedena hlavně z opukového kamene v rozsahu chrámové lodi, presbytáře a sakristie. Zdi mají tloušťku okolo 1 m. Vnější rozměry lodě činí 9 x 9 m (vnitřní rozměry 6,7 x 6,7 m), presbytář má tyto vnější rozměry: hloubku 5,63 m a šířku 7,25 m. - Původní kaple Nejsvětější Trojice byla na kopci Chotuc postavena ve 13. století, patří proto mezi nejstarší stavby v okolí Křince. Dnešní kaple byla postavena okolo roku 1500, v roce 1679 byla obnovena Pavlem, hrabětem z Morzina. Později byl obnoven oltář, patrně na památku jeho nejmladšího syna Pavla Tomáše, hraběte z Morzina, který zemřel 17.1.1697 na následky válečného zranění. Kaple byla přestavěna v barokním slohu, gotické prvky byly odstraněny nebo potlačeny. Původní pozdně gotický portál nevyhovoval, byl proto zazděn a jižní stěna opatřena novým prostranným vchodem. Zárubně stejného rozměru byly zazděny i do severní stěny. Dnes jsou zaplněny zdivem, a proto nelze s určitostí říci, zda se i v tomto místě nacházel druhý vchod. Při obnově kaple byl patrně vybudován i dřevěný kůr, umístěný v západní části lodě. V této době byly rovněž přizděny sakristie a předsíň u západního vchodu.- V noci z 22. na 23.7.1888 kaple vyhořela po zapálení bleskem, do roka byla znovu opravena. Budovu slavnostně znovu posvětil dne 3.11.1889 P. Jan Čuban, biskupský vikář a farář ve Mcelích. Nový oltářní obraz s vyobrazením Nejsvětější Trojice namaloval v roce 1890, podle trhového barvotisku, student pražské malířské akademie, křinecký rodák, pan František Truksa. Obraz byl dodatečně posvěcen dne 8.11.1891. V roce 1928 byla křineckým velkostatkem (patron kaple) provedena další oprava. V měsících září a říjnu 1956 byla střecha kaple pokryta novým šindelem. Státní příspěvek na tuto opravu činil 20.000,- Kčs, zbývající obnos opatřil u křineckých osadníků pan děkan P. František Pražák. Roku 1973 byla kaple zařazena jako druhá největší akce plánu obnovy památek v nymburském okrese, včetně opravy hřbitova. Byl zpracován projekt, zajištěny finance, stanoveno další využití kaple (jako depozitář barokních plastik z počátku 18. století z okolí), zajištěny atypické trámy pro střešní konstrukci a dopraveny na vrchol kopce. Na základě pochybeného úsudku jednoho z vlivných funkcionářů ONV v Nymburku, že oprava kaple se finančně nevyplatí, ale nakonec z akce sešlo. Trámy byly odvezeny do skanzenu v Přerově nad Labem a rozřezány, kaple na Chotuci pak byla vyškrtnuta ze seznamu státem chráněných památek a ponechána svému osudu. Posléze se zlomil hlavní nosný trám a věžička se naklonila směrem k západu. Dolů spadl hromosvod, čímž se odlehčilo zborcené konstrukci střechy, ale zvýšilo se nebezpečí dalšího možného zásahu bleskem. Prolomil se hřeben střechy, pukla severní zeď kaple a v horní části se začala silně vyklánět. Dovnitř zatékalo a houba s hnilobou zlikvidovaly strop v hlavní části kaple. Zřítil se strop v lodi, ve škvíře u hřebene střechy byla vidět obloha. V 80. letech 20. století se zdálo, že se střecha také zřítí. - Po roce 1989 se změnila společenská situace. Proto mohla být v květnu 1997 zahájena rekonstrukce kaple. Stavební povolení bylo vydáno stavebním oddělením Obecního úřadu v Rožďalovicích dne 27.4.1997. Stavbu prováděla firma NOVA s r.o. obnova památek Kralupy nad Vltavou. Zdi byly provrtány a zpevněny ocelovými tyčemi, navrtány otvory a zabetonovány železné trubky pro injektáž zdiva. Horní vrstva zdiva byla nahrazena betonovým věncem, který celou stavbu svázal. Byla zpevněna i vykloněná část severní stěny. Ve střešní konstrukci byly poškozené části nahrazeny novými trámy. Hranolová věžička byla znovu vyrobena podle posledního konstrukčního provedení. V další etapě byly obnoveny vnější omítky. Vnitřek stavby byl ponechán bez úprav až na novou hrubou konstrukci stropu v lodi, do rozhodnutí o dalším využití stavby. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří církvi.

Zdroj: Leopold Nejdl: Křinecké památky