kostel sv. Anny (Jeřmanice) →
4827 kaple sv. Jana Nepomuckého

V od vsi, u silnice Valeč - Skytaly

středně velká, čtvercového půdorysu

V rekonstrukci; má novou šindelovou střechu. Opravena statika. Fasáda opravena. Má ozdobné mřížové dveře. Opravena klenba, interiér neopraven. Nově jsou vysekány okolní křoviny. - Průčelí kaple je bohatě členěno, v minulosti bylo zdobeno terakotovými plastickými vzory, z nichž se ovšem kromě několika nepatrných zlomků nic nedochovalo, takže rekonstrukce nebyla možná. Jako stavební materiál byl použit místní lomový kámen kombinovaný s pálenými cihlami a cihelnými tvarovkami. - Barokní kaple na bývalém rozcestí k dnes již zaniklému Joštovu mlýnu (Jobstmühle) byla postavena z podnětu tehdejšího majitele panství Jana Kryštofa ze Štampachu. Stavitelem byl zřejmě architekt italského původu Giovanni Antonio Biana Rossa. Farou spadala ke kostelu Narození sv. Jana Křtitele ve Valči. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války však přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Vnitřní vybavení kaple bylo rozkradeno či zničeno. Kaple byla na poslední chvíli zachráněna před zánikem koncem 90. let 20. století, kdy tehdejší vedení Valče nechalo stavbu provizorně zajistit. Velkou zásluhu na tom měl místní rodák a historik Adalbert Zeischka. - Exteriér kaple byl opraven v letech 2013 - 2014 z iniciativy občanského sdružení "Terra incognita" s využitím dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Vladař). - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Zdeněk Beneš z Malměřic).