kaple sv. Jana Nepomuckého (Hřivínov) →
4848 kaple Nanebevzetí Panny Marie

Z od vsi

Má novou šindelovou střechu. Má ozdobné mřížové dveře. Zařízená. Odstraněny křoviny v okolí kaple. - Obdélná kamenná kaple bez oken s rovným závěrem krytá šindelovou valbovou střechou. Vstupní průčelí s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem, zdobené lizénovými rámci, je završeno trojúhelníkovým štítem, původně vystupujícím, s menší nikou v ose, ve které je umístěna soška Korunované Panny Marie. Na vrcholu štítu je umístěn železný dvouramenný křížek. Vnější stěny jsou hladké, bez členění. Pod střechou je umístěna výrazná věncová profilovaná římsa. Uvnitř je kaple sklenuta valenou klenbou. Stěny jsou zdobeny rámci v omítce. Při závěrové stěně je vyzděn oltářní pult, krytý žulovou deskou, na kterém je postavena soška Panny Marie (Madona). - Stavba, nazývaná rovněž Duchtská kaple (Duchta-Kapelle), stojí při levé straně bývalé cesty na Těšetice a Herstošice na návrší západně od vsi. Slavnostní vysvěcení proběhlo dne 21. července 1918. Kaple patřila k usedlosti čp. 2 zvané Duchta Franze Viehmanna. Ještě během druhé poloviny 20. století byla kaple opravována. Poté byla kaple ponechána svému osudu a postupně zchátrala. Počátkem 21. století byla již ve značně zdevastovaném stavu. - Kapli v roce 2012 opravilo "Sdružení Andělská Hora". Slavnostní odhalení obnovené kaple proběhlo dne 6. října 2012 za hojné účasti veřejnosti.