← kaple (Ktiš) kaplička (Ktiš) →
4976 kaple Panny Marie Pomocné

SZ od vsi, nejvzdálenější

velká

Kaple je přestavěna na chatu, půdorys a stěny zůstaly zachovány, přistavěn dřevěný přístavek a balkón. - Od kaple byl krásný výhled na Ktiš, dnes je ale hodně zakryt náletovými dřevinami. – Na místě starší kaple, na zalesněném návrší Matzelsbühel severovýchodně od obce, při prameni léčivé vody, v letech 1872 – 1874 postavil novou kapli Panny Marie Pomocné ktišský farář Jan Michálek. Byla hojně navštěvována poutníky. - Po roce 1945 byla zpustlá kaple přestavěna na rekreační objekt, v jehož průčelí je dochován letopočet 1874. Poblíž se nachází špatně přístupný pramen vody. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Linda Ruschaková z Ktiše). - Nad kaplí v lese je opravená křížová cesta ze 14 kapliček postavená v roce 1874; šest je původních kamenných, osm je nových dřevěných. Mají obrázky. Křížová cesta končí u nového velkého dřevěného kříže na skále.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze