← kaple Božího hrobu (Želnava) kaplička Panny Marie (Želnava) →
4987 kaple sv. Jakuba Většího

JV od vsi, u hlavní silnice

malá, kamenná

Kaple původně neznámého zasvěcení. Místně nazývána Hofschmied Moachta. - Podle písemné zprávy v ní byl umístěn obraz muže ležícího na cestě, patrně připomínka nějakého neštěstí. Nově byla zasvěcena sv. Jakubovi Většímu, patronu želnavského kostela. Nový obraz sv. Jakuba Většího do kaple namalovala Vladimíra Fridrichová Kunešová. - Pozemek s kaplí patří Státnímu pozemkovému úřadu. Opravu kaple zorganizovala v roce 2011 obec Želnava s využitím dotace Jihočeského kraje. - Kaple byla po opravě nově vysvěcena dne 5.11.2011 biskupem českobudějovickým Jiřím Paďourem.

Zdroj: Vladimíra Fridrichová Kunešová

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 27.01.2014 13:28

Kaplička byla opravena za přispění programu Obnovy drobné sakrální architektury Jihočeského kraje. Původně neznámého zasvěcení. Podle písemné zprávy v ní byl umístěn obraz muže ležícího na cestě, patrně připomínka nějakého neštěstí. Nově zasvěcena sv. Jakubu, patronu želnavského kostela.