hrobka rodiny Fritsche (Chrochvice) →
5110 kaple Panny Marie Lourdské

v lese, S od vsi

s věží

Má novou střechu. - Ve svahu asi 0,5 km od farního kostela směrem k Frantolům stojí neogotická kaple Panny Marie Lourdské. Původně zde stála u pramene jen malá kamenná kaplička, zvaná Walleschova, podle rodiny, která ji nechala zhotovit. Větší kaple byla postavena z odkazu Andrease Watka a nemocné vdovy Rozálie Zierlingerové, jíž zabil manžela padlý strom při práci v lese. Stavbu provedl v letech 1901 – 1903 za faráře P. Václava Šíleného stavitel Rudolf Moser z Prachatic. Kapli posvětil 10.5.1903 prachatický vikář Jan Švéda. Neogotický oltář zhotovila dílna Ludwiga Schönbauera v Českém Krumlově, sochu Panny Marie Lourdské dodal Ferdinand Demetz z řezbářské dílny v St. Ulrich/Gröden v Tyrolsku. Od farního kostela sem pak byla přenesena poutní tradice. – Po odsunu původního obyvatelstva kaple zpustla. Ještě v 70. letech 20. století stály v kapli vyřezávané lavice a oltář, poté byla vykradena a začala chátrat. Roku 1981 se propadla část střechy a krov. Tehdejší Místní národní výbor následně rozprodal lavice na topení. Teprve v letech 2003 – 2007 se podařilo obecnímu úřadu za přispění bývalých německých obyvatel kapli opravit. - Kaple byla znovu slavnostně posvěcena dne 13.7.2014. – Pozemek s kaplí patří obci Chroboly.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze