← kaple (Strážný) kaple (Strážný) →
5272 kaple Panny Marie Královny andělů

na kopci, SZ od městyse

s kamennou neomítanou předsíní, se sanktusníkem

Má novou střechu, loď šindelovou, sanktusník měděnou. Zavřená, zařízená. - Kaple na holém Kamenném vrchu nad Strážným byla postavena v roce 1834 a to s netradiční orientací - vchod je na východní straně přivrácené ke Strážnému, oltář je na západní straně. Původní kaple byla krytá šindelem a čtvercovou věžičku s jehlanovitou mansardovou střechou zakončenou bání a větším křížem. Postupem času kaple získala drobnou dřevěnou předsíň. Na počátku 30. let 20. století byla dřevěná přístavba nahrazena dnešní kamennou přední částí, jejíž podlaha je umístěna o tři schody níže než podlaha původní kaple. Při stavbě zmizely ozdobné koule a okénko v průčelí kaple. Přístavba však nebyla pouhým navýšením kapacity v honosnějším provedení, ale sloužila pro umístění mramorových desek s vytesanými jmény devadesáti padlých ze Strážného (Kuschwarda), Orlově Huti (Adlerhütte), Řasnice (Pumperle), Žlíbků (Röhrenberg), Dolního Cazova (Unterzassau), Horních Světlých Hor (Oberlichtbuchet), Hliniště (Leimsgrub), Silnice (Landstrassen), Kořenného (Schlösselbach) a Dolních Světlých Hor (Unterlichtbuchet) za 1. světové války. V závěru 2. světové války se ve dnech 27.4. - 5.5.1945 strhl boj o městys mezi americkou a německou armádou, při němž byla mírně poškozena i kaple. Po skončení války byly způsobené škody odhadnuty na 7.000,- Kčs a byly poměrně rychle opraveny. Po vyhnání německých obyvatel městyse v roce 1946 a zejména po komunistickém puči v roce 1948 začal kostel rychle pustnout. Pamětní desky byly někdy po roce 1948 ukradeny. - Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 25.8.2014. - Pozemek s kaplí patří městysi Strážný.