5494 kostel Nejsvětější Trojice

ve vsi

Má novou střechu. Pravá strana lodi, presbytáře a věže jsou pobity šindelem. - Původní dřevěný kostel byl vystavěn na základě povolení císaře Josefa II. v roce 1788 na náklady obcí Sedlo a Srní. Pozemek umístěný nad původní dřevařskou osadou Srní věnovala obec Sedlo. Vysvěcení kostela vykonal děkan Prokop Haur ze Sušice dne 10.8.1789 za přítomnosti až 800 lidí. Kaple na přilehlém hřbitově byla přistavěna roku 1801. Dřevěný kostel se brzy začal rozpadat a bylo rozhodnuto o jeho nahrazení zděnou stavbou. Na novou výstavbu zděného kostela přispěl i císař František I. částkou 5.443 zlatých a 39 krejcarů. Nový kostel byl postaven v letech 1804 - 1806. Na stavbě pracoval zednický mistr František Gruber ze Srní a tesaři Jan Schaler z Gerlovy Huti a Václav Haslinger ze Zelené Hory. Všechny části stavby pocházejí z jedné stavební etapy. K původním konstrukcím patří všechny krovy, zvonová stolice, vítězný oblouk, stropy ve věži, kruchta, štít lodi, portály a okna. Presbytář měl původně vodorovný strop s fabionem, jak naznačuje obílená omítka a římsa nad dnešní klenbou; fabion byl podložený profilovanou římsou dosud také částečně patrnou v podkroví. Dne 26.7.1805 byl na kostelní věž upevněn plechový orel, znak rakouského mocnářství, zhotovený zámečnickým mistrem Matiasem Naimanem z Českých Budějovic, rodákem z Kašperských Hor. Orel byl vysoký 2,20 m a vážil 77,5 kg. Dne 7.3.1806 byly do věže kostela upevněny dva zvony, jež byly zakoupeny v Bavorsku. Větší zvon vážil 510 liber a menší 442 liber. Martin Schwarz zakoupil pro kostel křížovou cestu. Vysvěcení nového kostela vykonal dne 15.8.1806 českobudějovický biskup Jan Prokop Schaaffgotsche. Dne 3.11.1833 byl při silné bouři sražen plechový orel z kostelní věže a byla poškozena věžní báň. V srpnu 1835 byla opravena báň a na věž byl umístěn železný kříž. Až v roce 1853 byl při opravě věže na místo kříže opět navrácen původní orel. V roce 1890 byl orel z kostelní věže snesen kvůli opravě, znovu byl na jejím vrcholu umístěn dne 23.9.1890. Ještě někdy v 19. století došlo k zaklenutí presbytáře, zvýšení sedla u věže (otisk vazby původního sedla je dosud patrný na stěně), k dílčím úpravám v krovu lodi a zrušení oratoře. V roce 1899 byl kostel vymalován malířským mistrem Mergem ze Sušice (mohlo jít o geometrickou výmalbou patrnou ještě na fotografiích z 60. let 20. století). Za první světové války, dne 7.12.1916, byly pro vojenské účely sňaty z věže kostela dva velké zvony. Odlití nových zvonů provedla firma Rudolf Perner z Českých Budějovic a k jejich osazení došlo dne 10.4.1922. Velký zvon vážil 211 kg a malý zvon 96 kg s vyobrazením Panny Marie, sv. Martina a sv. Vendelína. Dne 5.6.1925 byl z kostelní věže odstraněn plechový orel, jakožto znak rakouského mocnářství; nahradil jej přibližně stejně vysoký železný kříž. V průběhu druhé světové války byla farnost spravována z bavorského Pasova - stejně jako i okolní farnosti. Po vyhnání původních německých obyvatel po skončení 2. světové války začal kostel chátrat. Vzhledem k absenci údržby dlouhodobě zatékalo poškozenou šindelovou střechou, což v roce 1965 vedlo ke zřícení šindelové střechy, krovu a dřevěného stropu lodi. Pádem stropu došlo k poškození varhan, lavic a vnitřní výzdoby kostela. Po této události se uvažovalo i o demolici kostela, v roce 1968 bylo ale rozhodnuto o jeho generální opravě. Okresní národní výbor v Klatovech na ni vyčlenil 1.000.000,- Kčs a oprava byla dokončena roku 1970. Kromě nového stropu lodi byl také opraven krov lodi (byly podtaženy železné nosníky pod vazné trámy, vloženy nové pozednice a vyjmuty některé původní prvky), položena nová krytina, zbourány přístavky u lodi, vymalovány interiéry (z původní výmalby byla ponechána jen část na vítězném oblouku) a vyměněna některá okna. Další renovační zásahy následovaly postupně v 90. letech 20. století. Celková oprava kostela proběhla v letech 2016 - 2017. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: cs.wikipedia.org; www.pamatkovykatalog.cz; kaplicky.cesty.in