← kaple (altán) (Dobrá Voda) kaple sv. Maří Magdalény (Dobrá Voda) →
5505 kostel sv. Vintíře

ve vsi

Má novou střechu. - V místech po 40 let poustevničil začátkem 11. století sv. Vintíř, který tu i roku 1045 zemřel. Roku 1620 založil Čejka z Olbramovic kamennou kapli Všech svatých v místě starší dřevěné. Kostel sv. Vintíře pak nechal v místech kaple postavit roku 1706 František Karel, svobodný pán z Villani. Kostel se stal roku 1735 farním a roku 1754 byla přistavěna loď. Na postranním oltáři se nacházela kopie Kristovy tváře z kláštera sv. Silvestra v Římě, na druhém bočním oltáři obraz Panny Marie Sněžné. Uctívaná pozdně gotická socha sv. Vintíře, vysoká asi 100 cm, je dnes umístěna v muzeu v Kašperských Horách. - Kostel po zabrání vsi do vojenského újezdu Dobrá Voda v roce 1952 sloužil pro ustájení koní československé armády a později jako skladiště munice a dělostřeleckých terčů; barokní oltář a další zařízení vojáci spálili. - Poutě byly obnoveny až roku 1992. Kostel byl opraven v roce 1995, nově má opět varhany. V neděli 3.6.2002 při česko-německé pouti českobudějovický biskup Antonín Liška posvětil unikátní skleněný oltář (retabulum), zhotovený sklářskou výtvarnicí Vladěnou Tesařovou. Mši koncelebroval pasovský biskup Franz Xaver Eder. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze