← kaple sv. Anny (Zadní Milíře) kaple (Zadní Stodůlky) →
5600 kaple sv. Martina

Opravené (známka 90, známka původního objektu: 501) zděné kaple

(17. století), 1918, obnovena 2011

Má novou šindelovou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple byla zničena asi v 50. letech 20. století, zůstalo jen obvodové zdivo do výše cca 1 m. Ve zmenšené podobě znovu postavena v roce 2011 městem Hartmanice; byla vestavěna do části zachovalého obvodového zdiva původní kaple. Znovu vysvěcena byla 11.11.2011. - Původní kaple sv. Martina byla postavena v 17. století, větší kaple na témže místě byla postavena v roce 1918 rodinou Scheinostů na památku jejich rodinných příslušníků, kteří v roce 1918 podlehli epidemii chřipky. V kapli visely obrazy světců Vendelína a Leonarda. Na svátek sv. Martina se v kapli sloužívala mše. - Pozemek s kaplí patří Správě Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Kaplička sv. Martina byla obnovena a znovu vysvěcena 11.11.2011.

Děkuji za dobrou zprávu, informace doplněny.