← kaplička křížové cesty (Slavonice) kaplička sv. Petra (Slavonice) →
582 kostel Božího Těla

SZ od města

se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou střechu, sanktusník plechovou. Omítka je zčásti poškozená. Některá okna jsou rozbitá. - V roce 1279 byl vyloupen farní kostel ve Slavonicích a Svátost oltářní byla pohozena do hromady kamení při cestě na okraji Slavonic. Legenda vypráví, že když byla hostie přenášena zpět do farního kostela, v městské bráně zmizela a byla objevena na původním místě. Farníci se proto zavázali, že na místě nálezu Svátosti oltářní vystavějí kostel k poctě Božího Těla. Kostel byl postaven roku 1280, v průběhu dějin byl několikrát rozšiřován. V době Josefa II. byl zásluhou slavonických občanů uchráněn zrušení a byl převeden do vlastnictví města. Po druhé světové válce došlo k vyhnání většiny původních obyvatel Slavonic a o několik let později byla farnost na dlouhá léta uzavřena do pohraničního pásma. Po roce 1989 došlo k obnově eucharistických poutí. - Pozemek s kostelem patří městu Slavonice; v roce 2024 půjde na opravu tří vitrážových oken kostela 500.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.