5829 kaple sv. Linharta

asi po polovině 19. století
v J části vsi

Ve vsi stál již před rokem 1358 farní kostel. Patrně za husitských válek, snad v souvislosti s obsazením pivoňského kláštera, ves včetně kostela zanikla. K obnovení vsi na starém půdorysu došlo až kolem roku 1695, kdy ji nechal obnovit pivoňský klášter, pod nějž pak patřila. Klášter nechal na místě zničeného středověkého kostela postavit velkou mešní kapli sv. Linharta. Kolem roku 1757, při sestavování tereziánského katastru, měla ves 111 obyvatel, kteří odcházeli na mše do vzdáleného kostela v Šitboři s tím, že místní kostelík byl již tehdy na spadnutí. Kaple je nicméně zakreslena ještě na mapě Stabilního katastru z roku 1838, zbořena byla asi ve 2. polovině 19. století. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Nový Kramolín. - Ves Valtířov je zcela zbořena; jsou zde dva rekonstruované kříže a jedna obnovená pamětní cedule na kříži (jako svatý obrázek).

Zdroj: Zdeněk Procházka: Putování po zaniklých místech Českého lesa