kaple (Horšovský Týn) →
5925 gloriet Annaburg

v parku, v oboře, JZ od vsi

velký, osmiboký, se sanktusníkem

Má novou šindelovou střechu. Zavřený. Kolem je nově uděláno odvodnění. – Majitel horšovskotýnského panství Vilém starší Popel z Lobkovic nechal kolem poplužního dvora postavit velkou panskou oboru se soustavou devíti rybníků a obehnal ji pevnou kamennou zdí, která se zachovala dodnes. V největším rybníku byl navršen umělý pahorek, který byl s pevninou spojen pouze úzkou cestou pro koňský povoz po uměle vytvořeném náspu. Někdy po roce 1744 zde nechal tehdejší majitel panství, hrabě František Norbert z Trauttmansdorffu, vystavět malý osmiboký gloriet v rokokovém stylu. Tento dodnes zachovaný altán měl čtyřhrannou věžičkou a dvojitou střechou, vnitřní výmalba nápadně připomínala dekoraci zámeckého tanečního sálu. Byl pojmenován na počest Anny Marie, rozené hraběnky z Herbersteinu, druhé manželky hraběte Františka Norberta. Sloužil především jako odpočinkové zařízení vrchnosti při návštěvě obory. Občerstvení se zde podávalo pouze pro úzkou společnost, neboť ke stolu mohlo usednout nejvýše 12 osob. – Změnou majitele v roce 1945 přestal letohrádek sloužit svému účelu, nebyl využíván ani náležitě udržován. Po dlouhých létech nezájmu o tuto stavbu zůstaly do 90. let 20. století, kdy se propadla střecha, jen trosky zarostlé stromy. Po rekonstrukci Střední odbornou školou Horšovský Týn v letech 2008 - 2009 se z něj stala opět významná dominanta okolí. Od dokončení oprav slouží gloriet k pořádání svatebních obřadů, různých akcí nebo k výuce zmíněné SOŠ Horšovský Týn, která zámeček vlastní. - Pozemek s glorietem patří Plzeňskému kraji (Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti v Horšovském Týně).