6135 kostel Narození Panny Marie

přelom 17. a 18. století
na návsi

V rekonstrukci; loď, presbytář a přístavek na pravé straně mají novou střechu. Přístavek na levé straně má nový krov a střechu provizorně krytou lepenkou. Po roce 1990 byla odstraněna báň věže; věž má provizorní, téměř rovné zastřešení kryté lepenkou. Dozděny jsou části korunní římsy a zdiva na levé straně lodi a presbytáře. Mimo přístavek na pravé straně je fasáda zničená; přístavek na pravé straně má novou fasádu. Mimo přístavek na pravé straně je bez oken; přístavek na pravé straně má nová okna a dveře. Interiér je zpustošen, chybí strop. Nově jsou odstraněny okolní křoviny. - Pozemek s kostelem patří obci Záchlumí; v roce 2024 půjde na opravu statiky, schodiště a oken kostela 2.800.000,- Kč z rozpočtu obce Záchlumí a z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Plzeňského kraje.